Излети

Излети

Възможност за: наемане на водач / екскурзовод,

Възможност за: наемане на водач / екскурзовод, организиране на екскурзии до туристически обекти в региона, пешеходни преходи и разходка с корабче /лодка по язовир Кърджали.

gallery_5045

Крепостта Патмос

Тя се намира се на левия бряг на река Боровица – срещу хижа „Боровица“. С добре запазени останки от крепостни стени, основи на кула и черква. За да се стигне до крепостта трябва да се пресече реката с лодка. От брега до самата крепост пътят е 20 мин. 

MG_1557-3_850

Храма Татул

(Древна обсерватория – Светилище на Орфей),
множество еко пътеки до хижи, крепости и исторически места в Източните Родопи.

t_1131697418_Ustra

Устра

Това е най-запазената старовременна крепост построена през Х век. Тя е  разположена на висок дълъг рид на 5 километра северно от с. Устрен и на 3 километра югоизточно от с. Лебед.

768x432

Перперикон

(Древен град на Траките – Светилището на Дионисии). Предполага се, че в местността, известна като Джин тепеси (Планината на духовете), намираща се на рида Каменник от Източните Родопи е разположена крепостта Перперикон, споменавана в трудовете на византийския хронист Георги Акрополит. Това е една от най-големите родопски крепости (12 000 кв. м). Запазени са останки от крепостни стени, а на кота 480 м н. в. се издига 10-тина метровата стена на шестоъгълна кула.

IMG_4524

Крепостта „Моняк“

Намира се на 4 км. източно от гр. Кърджали до с. Широко поле, на 586 м надморска височина. Построена е през XII – XIII век. Тя е една от най-високо разположените и най-големи средновековни крепости в Родопите със защитена площ над 50 дка. Достъпът до нея е труден, защото теренът е стръмен, на места почти отвесен. Крепостта е имала голямо стратегическо значение, защото е пазела прохода Железни врата и подстъпите на средновековния град, разположен около манастира „Свети Йоан Предтеча“, намиращ се в днешния град Кърджали. Невероятната гледка към язовир Студен кладенец и град Кърджали, която се открива от крепостта, наистина си заслужава трудното изкачване.

DSC09186

Каменната сватба и Каменните гъби

(природни феномени, образувани преди милиони години).

Интересни за посетителите са Българската базилика „Св. Йоан Предтеча“ и манастира Успение Богородично,
Художествената галерия и Историческия музей.

Районът около града е прекрасно място за почивка. От двете страни на Кърджали се намират двата големи язовира „Студен кладенец“ и „Кърджали“, които предлагат добри условия за риболов, почивка и спорт. Невероятно красив е каньона на река Арда след стената на язовир „Студен кладенец“.